Her om dagen hadde jeg en utgått vaniljekesam stående i kjøleskapet. Så da tenkte jeg å trylle den om til noe annet godt. Det resulterte i at jeg prøvde meg på boller søtet med vaniljekesam. Jeg brukte i tillegg litt sukrin+, men dette er ikke nødvendig, eventuelt kan man ta vanlig sukker. Vaniljekesamen gjør også at jeg ikke trenger like mye smør som vanlige boller. Valgte også å male litt havregryn til havremel. Bollene ble servert til kvelds på bursdagen til min gode svigermor og falt absolutt i smak!

Oppskrift:
- 400g hvetemel/speltmel
- 100g havremel
- 1egg
- 1/2 pakke tørrgjær
- 300g Vaniljekesam
- 0,5dl vann
- 2-3ss sukrin
- 1,5ts kardemomme
- 50g smeltet smør
Fremgangsmåte:
- Smelt smøret og la avkjøle noe.
- Bruker du havregryn, mal dem i en foodprosessor til havremel.
- Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett så smeltet smør, egg, vaniljekesam og vann.
- Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 15-20 minutter.
- La heve i 1-1,5 time
- Rull til boller og plasser på et stekebrett. La etterheve i ca. 40minutter.
- Jeg hadde litt vaniljekrem liggende og lagde derfor noen skoleboller. Lag eventuelt en grop i bollene og ha i vaniljekremen.
- Pensle bollene med egg eller melk, og stek på 200grader i ca. 15-18 minutter.
- La de avkjøle litt før de nytes. Lag gjerne melisglasur til bollene hvis du ønsker det – jeg hadde dessverre ikke tid til det denne gangen!

– Eveline