Skillingsbolle med vaniljekrem

Noe av det beste jeg vet det må være nystekte hjemmebakte boller. Her om dagen hadde jeg noen eggeplommer som måtte brukes – som ble til vaniljekrem som måtte brukes – så da måtte jeg jo bare lage noen boller. I tillegg har jeg en avtale med min kjære samboer når vi inngikk da vi kjøpte fryseboks: Det skal alltid være boller i frysen!

Denne oppskriften er grunnoppskriften jeg alltid bruker når jeg baker boller – den blir alltid bra. Masse tid til elting og kjærlighet gir godt resultat. Oppskriften kan brukes til alle typer boller enten du har lyst på hveteboller, skoleboller, rosinboller eller skillingsboller. I dag ble det en herlighet med alt det gode samlet i en, nemlig skillingsbolle med vaniljekrem!


Oppskrift bolledeig:

500g hvetemel
60g sukker
0,5pk gjær
2ts kardemomme
1 egg
3dl melk
En klype salt
75g smør i terninger

Kanelfyll: 100g romtemperert smør, 75g brunt eller hvitt sukker og 2 ss kanel røres sammen.

Vaniljekrem:

2 eggeplommer
1ss maizenna
3ss sukker
3ts vaniljesukker
2dl melk

Fremgangsmåte vaniljekrem: Pisk sammen eggeplomme, maizenna, sukker og vaniljesukker i en skål. Varm opp melken i en kjele til kokepunktet. Deretter heller du litt av den varme melken over eggeblandingen mens du pisker, hell så resten av melken over og pisk til alt er blandet. Så heller du alt tilbake i kjelen, kok opp blandingen mens du pisker og la småkoke i 5-6 minutter. Du vil da få en tykk og deilig vaniljekrem. Ha over i en skål og dekk til med plastfolie, sett kjølig.

Fremgangsmåte bollene: Ha hvetemel, sukker, gjær, kardemomme og salt i en bakebolle. Tilsett melk og egg. Elt deigen i ca. 10-15 minutter på lav hastighet. Dersom deigen er litt tørr tilsetter du litt mer melk. Tilsett så smøret i terninger og elt videre i 5-10 minutter. Deigen skal være smidig og blank. Man skal kunne ta en glutentest – du skal kunne dra deigen ut som en slags «tyggis» uten at den skal ryke (google it). Da er den ferdig eltet. La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1-1,5 time. Ha deigen ut på et melet underlag og kna godt. Lag de bollene du ønsker enten det er hvetebolle, skolebolle, rosinbolle eller skillingsbolle – gode blir de uansett! I dag valgte jeg skillingsbolle med vaniljekrem. Kjevl deigen til et rektangel, smør på kanelblandingen og rull deigen stramt sammen. Skjær opp i boller og plasser på et stekebrett, press litt ned med håndflaten. La etterheve i ca. 30-45 minutter. Bruk så fingrene til å lage en grop i bollen, pensle med egg og ha vaniljekrem i gropen. Stek bollene på 200 grader i 12-14 minutter.

– Eveline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *